28 Ocak 2012 Cumartesi

Oscar Adaylarından Seçmeler II (oyuncular)


Oscar adayları ikinci bölümü ancak yazabiliyorum. Bir atalet ki üzerimde ne film izlemek ne de yazmak çekici gelmedi birkaç gün. Neyse esas meseleye gelelim. Oyunculuklarda istediğim ama “olmaz herhalde” dediğim birkaç nokta oldu, bu çok mu sevindirici? Tartışılabilir. Örneğin Gary Oldman gibi bir oyuncunun adaylığı hatta ödülü olsun istiyordum, bu sene aday yaptılar sonunda ama tabiî ki ödülü alamayacağı bir sene bu ve TTSS, Oldman’ın oyunculuk adına yarattığı harikaların yanında sönük kalıyor. Tinker... harika bir film, ancak Oldman’ın filmde ayırt edici diyebileceğimiz bir rolü yok esasında. Ben tahminlerimde Leonardo DiCaprio üzerinde durmuştum birkaç yerde adına da rastladık aslında. Bir de büyük bir utanç Michael Fassbender’in bu kadar es geçilmiş olması burada. Tamam film Akademi için “fazla” olabilir ancak oyunculuk alanında Fassbender’i görememek, öne çıkaramamak “ayıp”lardan biri olmuş. Sevindiren “olmaz herhalde” tahminlerimden biri de Demian Bichir (A Better Life) oldu. Filmi izledikten sonra SAG’ın çok yerinde bir tercihle Bichir’i aday yaptığını düşünmüştüm. Hatta Brad Pitt biraz da popülerliğinden listelere geçebilecekken Bichir’in ondan daha iyi bir oyunculuk çıkardığını ve bunun görülmezse yazık olacağını söylemiştim. İyi oldu da Akademi üyeleri bu adamı fark edebildi. Screen Actors Guild  Oyuncular Birliği ve Independent Spirit adaylıklarından sonra Oscar adaylığı kaptı Bichir.
Kadın oyuncu adaylarındaki “ayıp”sa Tilda Swinton’ı es geçmek. Swinton yerine demek ki Rooney Mara tercih edilmiş gibi görünüyor. Henüz Amerikanya The Girl with The Dragon Tattoo’yu izlemedim ancak orijinal film belki biraz yol gösterici olacaksa (üstelik kitabı okumuş biri de olarak) şunu söylemem gerekir ki Lisbeth Salander zorlu bir rol. Sanırım Akademi üyeleri bunca taciz, kendi başınalık, psikolojik yalnızlık gibi dertlerden muzdarip Salander karakterini öne çıkarmayı uygun görmüş. Filmi izleyince bakacağız artık. Bu kategoride gönlüm Michelle Williams / Viola Davis ikilisinden yana. Şanslar çok uzak değil de ortada Meryl Streep faktörü ve onun ödüle susamışlığı var. (ciddi ciddi hem de)
Yardımcı oyuncu kategorilerinden kadınlarda hiç boş geçmemişim, listedeki isimlerle benim tahminlerim aynı. Erkeklerde de Drive’la Albert Brooks öne çıkıyordu o yüzden şaşırtıcı geldi bana Max von Sydow (Extremely Loud and Incredibly Close). ELAIC fazla öne çıkan bir film olmadı sezon boyunca ve duyduğum eleştiriler de pek iyi değildi. Tabiî ki bu, kötü filmden iyi oyunculuk çıkmaz demek değil; ancak filmi de en iyi dokuz film adaylığı içe aldılar. Dolayısıyla şans devam ediyor Max von Sydow için. Ve bu yaşayan en büyük oyunculardan birinin ödüllendirilmesi sinemaseverlerli elbette ki sevindirecektir.

En İyi Erkek Aktör    

    Demian Bichir, A Better Life
    George Clooney, The Descendants
    Jean Dujardin, The Artist
    Gary Oldman, Tinker Tailor Soldier Spy
    Brad Pitt, Moneyball

En İyi Aktris

    Glenn Close, Albert Nobbs
    Viola Davis, The Help
    Rooney Mara, The Girl with the Dragon Tattoo
    Meryl Streep, The Iron Lady
    Michelle Williams, My Week with Marilyn

En İyi Yardımcı Erkek

    Kenneth Branagh, My Week with Marilyn
    Jonah Hill, Moneyball
    Nick Nolte, Warrior
    Christopher Plummer, Beginners
    Max von Sydow, Extremely Loud and Incredibly Close

En İyi Yardımcı Kadın

    Berenice Bejo, The Artist
    Jessica Chastain, The Help
    Melissa McCarthy, Bridesmaids
    Janet McTeer, Albert Nobbs
    Octavia Spencer, The Help

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder