10 Haziran 2012 Pazar

"Onu duydun, ben yıldızım."


Sonunu başından öğrendiğimiz bir filmdir Sunset Boulevard. Havuzda dibe bakan bir ceset anlatacaktır bize altı aylık bir süreci. Peki bu cinayet neden işlenmiştir? Basit bir polisiye filmin sorabileceği bu kısacık soru cümlesi bize filmin eşsiz kişiliği Norma Desmond'ı anlamanın kapılarını açacaktır bir bir.

İlkin evine bakarız Norma'nın. Her yanda fotoğrafları vardır. Kendine bakmayı - daha çok baktırmayı pek tabii- sever hatta müthiş bir aşk dıyar. Yeniyi kabullenmez, başka bir deyişle eskimeyi. Oysaki müthiş bir kuraldır bu: yaşın ilerledikçe unutulursun bu sanayide. W.Holden, "sen elli yaşında bir kadınsın." der Norma'ya "bunun kötü bir tarafı yok, 25 yaşında gibi davranmıyorsan tabii"

 







Peki bu müthiş his, unutulmak korkusu nereden kaynaklanmaktadır? Norma'nın delilik derecesinde, düpedüz saplantılı kişiliği neden bu yeni düzeni kabul etmemekte? Yoksa Billy Wilder'ın söyleyeceği, duyuracağı acımasız Hollywood koşulları mıdır yer yer zavallı bile dediğimiz Norma'nın bedeninde ve ötesi kişiliğinde?
Bunun cevabını hepimiz tahmin edebiliyoruz. Şimdiye kadar pek çok şey çizildi, yazıldı bu film ve Hollywood kanunları hakkında. Peki bu filmi ölümsüz kılan ne?Görüntüler, müzik, oyunculuk, sert eleştiri... Hepsi tek kalemde birleşiyor ve film, tüm söylenenler bir noktada buluşuyor: Norma Desmond...
Keşfedilen, yüceltilen sonra yalanlarla beslenen bir insan o. Tam bir star örneği. Günümüzde de pek sık örneğini gördüğümüz birçok oyuncunun kaderinin en uç göstergesi.
Gloria Swanson müthiş bir ironiyle hayat veriyor aslında karakterine. Kendisi de sessiz gelenekten gelmiş, o dönem unutulmaya, aranmamaya başlamış bir kadın. Belki de hıncını böyle almış; en unutulmaz kadın performanslarından birini vererek.
Filmin finalindeki iç burkucu kara mizah doruğa yükselmekte. Norma yine aynaların önünde. Onun aşkından kariyerini terk eden yönetmen son filmine imza atıyor ve "motor"!

"Yakın plan çekimim için hazırım" diyen Norma'Nın kameraya yürüyüşü. Kendi yaşadığı gerçeklikle acınası gerçeklik arasında kurulan bağlantı...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder